Lastenteatterin ohjaajan kuulumisia 2021

22.2.2021

Hei olen Sini Peltola, Vehmasmäen Nuorisoseuran johtokunnan uusi jäsen. Ohjaan nyt toista näytelmääni täällä Vehmasmäessä, Tammenrannan Lastenteatterissa. Ensimmäisen näytelmän ohjaus viime vuonna jännitti minua vähän. Mutta kun alun jännittämisestä pääsi, esityksen tekeminen oli aivan huippupuuhaa. Harjoituksissa välillä ei meinannut keksiä kuinka kohtauksen toteuttaisi, mutta onneksi tajusin sen, että kaiken ei tarvitse olla heti täydellistä ensimmäisellä harjoituskerralla. Kun näytelmä tuli valmiiksi ja sitä päästiin esittämään, oli aivan huippua nähdä lopputulos ja lasten into sitä esittäessä, silloin oikeasti tajusin mikä ohjaustyössä on niin hienoa. Näyttelijät ja heidän into ja heittäytyminen tehdä esitystä se oli aivan mahtavaa. Olen ollut aiemmin muutamana vuonna apuohjaajana ja harjoitellut sitä kautta ohjaamista. Ja nyt tänä vuonna minulla on upeat apuohjaajat apunani näytelmän tekemisessä ja heistä on todella suuri apu. H.C. Andersenin satu oli minulle jo tuttu ja innostuin sovittamaan siitä näytelmän. Käsikirjoituksen tekeminen on mielestäni mukava projekti. Kun voi itse sovittaa näytelmän jo käsikirjoitusvaiheessa, se helpottaa paljon ohjauksen toteutustyötä. Myös näyttelijät ovat minulle tuttuja edellisiltä vuosilta. Joidenkin näyttelijöiden kanssa olen ollut itse samaan aikaan lavalla näyttelemässä, jotkut näyttelijät tulivat minulle tutuiksi viime vuoden näytelmästä ja osa uusista näyttelijöistä tuli minulle tutuksi näytelmäkauden alkaessa. Kun näyttelijät tuntee etukäteen se helpottaa paljon käsikirjoituksen tekemistä. Sitä tehdessä voi jo suunnitella kenen näyttelijän ominaisuuksille mikäkin rooli olisi paras. Toki suunnitelmat voivat aina muuttua, mutta kun käsikirjoittaa itse, on silloin tehnyt suuren pohjatyön jo tulevan esityksen tekemiseen.