Seurantalo Valoharju

Vehmasmäen Nuorisoseuran toiminnan kodikkaana keskuksena toimii Seurantalo Valoharju osoitteessa Kurkimäentie 12, 70870 Hiltulanlahti.

Valoharju on Lastenteatteri Tammenrannan näyttämö, harrastus- ja kerhotoiminnan keskus, mutta myös suosittu vuokrauskohde. Valoharjussa on vietetty vuosien mittaan häitä ja hautajaisia, perhejuhlia ja muita tapahtumia kokouksista pikkujouluihin.

Vuokraajien suosioon se on noussut toimivuutensa, tyylikkyytensä ja sijaintinsa takia. Valoharjulla on ajanmukainen suurtalouskeittiö astiastoineen ja liinoineen ja mahdollisuudet myös suurempien kokousten pitämiseen. 

Piha-alueella on runsaasti paikoitustilaa ja talon takana sijaitsee myös nykyaikainen leikkipuisto. 

Historiaa

Talo on osa Vehmasmäen historiaa ja sen historia on nivoutunut yhteen koko paikkakunnan historian kanssa. Talon näyttämöllä on näytelty aina ja talossa on pidetty iltamia ja monenlaisia illanviettoja. 

Vehmasmäen Nuorisoseura sai rakennustontin lahjoituksena v. 1907 Pellesmäen Airaksisten maasta. Seuraavana vuonna nuorisoseuralaiset ostivat Kelloniemestä Kuopion maalaiskunnan vanhan kartanon, joka sitten siirrettiin talkoovoimin hevosilla paikalle, joka nyt tunnetaan Valoharjuna ( rakennusvuosi 1909).

Viimeisenä suurena juhlana ennen sotavuosia mainitaan seurantalon vihkiäisjuhla Valoharjun laajennustöiden jälkeen 27. päivänä elokuuta 1939. Sotavuosina toiminta oli hiljaista, mutta niiden jälkeen jatkoivat Vehmasmäen nuorisoseuralaiset toimintaansa tehokkaasti. Seuran pöytäkirjoista vuosilta 1946 ja 1947 ilmenee, että nämä vuodet olivat toiminnallisesti Vehmasmäen Nuorisoseuran rikkaimpia. Uusi nousukausi alkoi Vehmasmäen Nuorisoseuran toiminnassa 1980-luvulla. Vuonna 1985 alkoi Valoharjun peruskorjaus. Kyläläisten talkootyön osuus oli hyvin ratkaiseva. Korjaustyön suunnitteli ja valvoi insinööri Rauno Impola. Uusitun Valoharjun vihkiäisjuhlaa vietettiin tammikuussa 1986. 

Kuva: Tarja Peltola.
Kuva: Laura Paula Maria Photography